-
Dietas sustentáveis e sistemas alimentares: novos desafios da nutrição em saúde pública
- Voltar
Metadados
Descrição
This text presents sustainable diets, food systems, and their relationship with health and nutrition. A quality diet eliminates hunger, is safe, reduces all forms of malnutrition, promotes health, and is produced sustainably, that is, without harming the environment and guaranteeing high-quality diets for future generations as well. It is not possible to have a healthy diet without it being sustainable in all its dimensions. However, today’s global food system is not sustainable, and, at the same time, the world is facing the global union of obesity, malnutrition, and climate change. To overcome the challenges, it will be necessary to look at production systems, supply chain activities, food environments, food consumption, and consumer behavior, involving multiple actors.||Neste texto apresentamos as dietas sustentáveis, os sistemas alimentares e sua relação com saúde e nutrição. Uma dieta de qualidade é aquela que elimina a fome, é segura, reduz todas as formas de desnutrição, promove a saúde e é produzida de forma sustentável, ou seja, sem prejudicar o ambiente e garantindo dietas de alta qualidade também para as gerações futuras. Não é possível ter uma alimentação saudável sem que esta seja sustentável em todas as suas dimensões. No entanto, o sistema alimentar global, hoje, não é sustentável e, paralelamente, o mundo enfrenta a sindemia global da obesidade, desnutrição e mudanças climáticas. Para a superação dos desafios será necessário olhar para os sistemas de produção, as atividades da cadeia de suprimentos, os ambientes alimentares, o consumo alimentar e o comportamento dos consumidores, envolvendo múltiplos atores.
ISSN
2316-9036
Periódico
Autor
Marchioni, Dirce Maria | Carvalho, Aline Martins de | Villar, Betzabeth Slater
Data
6 de maio de 2021
Formato
Identificador
https://www.revistas.usp.br/revusp/article/view/185411 | 10.11606/issn.2316-9036.i128p61-76
Idioma
Direitos autorais
Copyright (c) 2021 Revista USP | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
Fonte
Revista USP; n. 128 (2021): Dossiê saúde pública; 61-76 | 2316-9036 | 0103-9989
Assuntos
Dieta | Sistemas alimentares | Nutrição | Saúde pública | Diet | Food systems | Nutrition | Public health
Tipo
info:eu-repo/semantics/article | info:eu-repo/semantics/publishedVersion