Descrição
This article discusses how the work intensification and the way to perform the tasks in the slaughterhouses have implications on the workers’ health. It was used conceptual elements and the theoretical-methodological conception of Marx to explain the reality of the work in Slaughterhouses. The current expression of the meat industry corresponds to the capitalist process of production guided by the agribusiness, causing overload in the work and sickness of the workers of the slaughterhouses. The search for the maintenance of agribusiness and capital accumulation covers exploitation at work and the sickness of workers.||O artigo discute como a intensificação do trabalho e a forma de executar as tarefas nos frigoríficos tem implicações na saúde dos trabalhadores. Buscou-se articular este tema com elementos conceituais que expliquem a realidade do trabalho em frigoríficos. A pesquisa qualitativa teve como suporte a concepção teórico-metodológica de Marx e como questão central a produção. A expressão atual da indústria da carne corresponde ao processo capitalista de produção norteado pela lógica do agronegócio, acarretando sobrecarga no trabalho e adoecimento dos trabalhadores do setor frigorífico. A busca pela manutenção do agronegócio e acumulação de capital encobre a exploração e desgaste no trabalho e o adoecimento dos trabalhadores.